maanantai 5. maaliskuuta 2012

Mehustusta

"Jos täytätte mun lasini, niin tahdon kertoa..."

hieman mehustuksesta.

Sain vanhemmiltani joulu- ja synttärilahjaksi mahtavan Kenwoodin monitoimikoneen (peräti 29 toimintoa). Tutuksi tulleista osista suosikkejani ovat mehulinko ja blenderi, joka on paljon tilavampi kuin aikaisempi blenderini.

Vehje koostuu siis "telakasta", johon voi liittää eri osia. Kuvassa kiinnitettynä mehulinko

Tällä kertaa mehustelin porkkanoita ja omppuja. Vesimeloni on ehkäpä "mehukkain" hedelmä, jota olen mehustellut ja se sopiikin mainiosti mehustukseen.

Tällä kertaa halusin mehustaa omput omaan ja porkkanat omaan lasiinsa. Kolmesta omenasta siis tuollainen määrä ja neljästä suhteellisen pikkuruisesta porkkanasta noin vähäinen määrä. Porkkanoita kannattaakin mehustella samalla kertaa reilu kilo.


Miksi mehustaa? 

Mehustuksen suurimpia hyötyjä ovat:

- sen avulla saatetaan ravintoaineet helposti imeytyvään muotoon
- maksimoidaan tiettyjen ravintoaineiden saatavuus, kuten esimerkiksi beetakaroteenin, joka saadaan tehokkaammin ulos porkkanasta mehustettaessa, jolloin porkkanan soluseinän selluloosa rikkoutuu ja beetakaroteeni vapautuu paremmin imeytyvään muotoon (beetakaroteenia ei saada yhtä tehokkaasti ulos raa'asta porkkanasta, vaikka porkkana tarjoittaisiin esimerkiksi raasteena)
- mehustettaessa säilytetään suurin osa entsyymeistä
- itse mehustettu mehu on raakaruokaa (koska sitä ei ole pastöroitu) ja tästä syystä sisältää moninkertaisen määrän mikroravinteita kokattuun ruokaan verrattuna
- ravitsee, muttei vaadi ruoansulatusta samalla tavalla kuin "kokonaisen" ruoan syöminen
- suuri määrä kasviksia on vaivalloista syödä yhdeltä istumalta, mutta mehustettuna pystyy vetäisemään vaikkapa kahden kilon edestä kasviksia

Erittäin inspiroiva dokumentti mehustuksen hyödyistä on nimeltään "Fat, sick and nearly dead". Alla dokkarin traileri:


Voin suositella mehustusta aivan kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Mikäli sinulla on mahdollistuus tarttua mehulinkoon, ala käyttää sitä vaikka päivittäin! Apua mehustimen valintaan saat täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti